wH2a Est. 1984
40 jaar zeewolde
Terry Verhoef
+31 36 522 7879

Wat is VoIP telefonie?

Een compacte uitleg over voIP telefoneren.

“VoIP, bellen zoals vroeger, maar dan over het internet, waardoor u gemakkelijk en goedkoop wereldwijd kan bellen”.

Toen ik voor het eerst werd geïntroduceerd in de wereld van communicatietechnologieën bij WH2A, kwam ik in aanmerking met het begrip “VoIP” en hoewel het voor mij nu duidelijk is, was dit in het begin zeker niet het geval. En ik kan mij voorstellen dat ik niet de enige ben. Daarom wordt in deze blog alles uitgelegd over wat VoIP telefonie is, hoe het werkt en waarom het van belang is voor moderne bedrijven.

Wat is VoIP telefonie?

Laten we beginnen met het begrip “VoIP“. VoIP staat voor “Voice over Internet Protocol” en verwijst naar de technologie die het mogelijk maakt om telefoongesprekken te voeren via internetverbindingen in plaats van via een traditioneel telefoonnetwerk. Dit biedt tal van voordelen, waaronder lagere kosten, verbeterde functionaliteit en meer flexibiliteit.

Hoe werkt VoIp bellen precies?

Zoals al aangegeven belt u met VoIP dus over het internet. Maar hoe gaat dat nu precies? Dat gaat als volgt:

 1. Analoge spraaksignalen digitaliseren: Wanneer je een gesprek voert via een VoIP-telefoonsysteem, wordt je stem omgezet van analoge spraaksignalen naar digitale gegevenspakketten. Dit gebeurt door een apparaat genaamd een “VoIP-telefoonadapter” of software in je computer of smartphone
 2. Verzenden van digitale gegevenspakketten: De digitale gegevenspakketten die je stem bevatten, worden vervolgens via internet verzonden naar de ontvanger van het gesprek. Deze pakketten kunnen verschillende netwerken doorkruisen, zoals lokale netwerken, het internet en soms speciale VoIP-netwerken.
 3. Ontvangen en decoderen van gegevenspakketten: Aan de ontvangende kant worden de digitale gegevenspakketten ontvangen en gedecodeerd om de oorspronkelijke spraaksignalen te reconstrueren. Dit gebeurt door een VoIP-telefoonadapter, software of een ander geschikt apparaat.
 4. Terug omzetten naar analoog signaal: Zodra de digitale gegevenspakketten zijn ontvangen en gedecodeerd, worden ze weer omgezet naar analoge spraaksignalen die via de luidspreker van de ontvanger hoorbaar zijn.

Uiteraard gebeurt dit allemaal in milliseconden, anders zouden uw telefoongesprekken wel erg lang dure. VoIP-bellen maakt gebruik van internetprotocollen zoals TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) om de gegevenspakketten efficiënt en veilig te verzenden. 

Wat zijn de voor- en nadelen van VoIP?

VoIP, of Voice over Internet Protocol, biedt diverse voordelen voor zowel individuen als bedrijven. Een van de grootste voordelen is de kostenbesparing. Doordat VoIP-gesprekken via internet worden verzonden, kunnen gebruikers profiteren van lagere telecommunicatiekosten, vooral voor internationale gesprekken. Bovendien biedt VoIP vaak extra functies zoals voicemail-naar-e-mail, conferentiegesprekken en integratie met andere bedrijfsapplicaties, wat de productiviteit verhoogt en de communicatie efficiënter maakt.

Echter, VoIP heeft ook enkele nadelen waar gebruikers rekening mee moeten houden. Een belangrijk punt is de afhankelijkheid van internetverbindingen. Als de internetverbinding instabiel is, kan dit leiden tot slechte geluidskwaliteit, vertragingen of zelfs onderbrekingen in gesprekken. Gelukkig kunnen investeringen in stabiele internetverbindingen dit makkelijk oplossen, denk bijvoorbeeld aan glasvezel. 

Ofterwijl, VoIP biedt vele voordelen op het gebied van kostenbesparing en functionaliteit, maar het is belangrijk om de potentiële nadelen in overweging te nemen en passende maatregelen te nemen om de risico’s te beperken.

Wat heb je nodig voor VoIP telefonie?

Je hebt het volgende nodig met VoIP, schrik er niet van het klinkt veel maar valt reuze mee. En uiteraard helpen wij u hierbij overweegt u het om te nemen:

  • Telefoonsysteem: VoIP telefonie vereist een telefoonsysteem dat geschikt is voor het verzenden en ontvangen van spraakcommunicatie via internet. Dit kan een softwarematig telefoonsysteem zijn dat draait op een computer of smartphone, of een speciale VoIP-telefoon die is ontworpen om verbinding te maken met internet.

  • Internetverbinding: Een betrouwbare internetverbinding is essentieel voor VoIP telefonie. De kwaliteit van de internetverbinding bepaalt grotendeels de kwaliteit van de telefoongesprekken. Een snelle en stabiele internetverbinding is daarom cruciaal voor een goede VoIP-ervaring.

  • VoIP-provider: Een VoIP-provider is een bedrijf dat VoIP-diensten aanbiedt, zoals het verzenden en ontvangen van telefoongesprekken via internet. VoIP-providers bieden verschillende diensten aan, waaronder abonnementen voor zakelijke telefonie, nummerportering, voicemail, en meer. In dit geval is dat WH2A.

  • Functionaliteit: VoIP telefonie biedt tal van functies en mogelijkheden die niet beschikbaar zijn bij traditionele telefoniesystemen. Dit omvat functies zoals automatische gespreksroutering, voicemail-naar-e-mail integratie, videoconferenties, en meer.

Conclusie

Kortom, VoIP telefonie is een essentieel onderdeel van moderne zakelijke communicatie dat bedrijven helpt om kosten te besparen door via internet te bellen, de communicatie te verbeteren en flexibeler te zijn in een steeds veranderende zakelijke omgeving. Dit heeft mij in het begin enorm geholpen om VoIP bellen beter te begrijpen. Mocht u toch nog vragen hebben over VoIP telefonie of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij of mijn collega’s. Of neem een kijkje op de website van innovaphone. We helpen u graag verder!

Terry Verhoef

Terry Verhoef

Sales en Marketing

Nieuws

Andere lezen ook

VMware is vorig jaar november overgenomen door Broadcom. Als nieuwe eigenaar kondigde het bedrijf grote veranderingen aan en legde het uit op het VMware event. WH2A was erbij.
We zijn verheugd te delen dat naast de meiden van de MO17-1 en MO17-2, zijn de meiden van MO13-1 nu ook voorzien van prachtige trainingskleding van WH2A
Het SonicWall Cyber Threat Report 2024 biedt bruikbare dreigingsinformatie om verdedigers te helpen zich te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Contact

Afspraak maken

Ook op zoek naar een passende beveiligingsoplossing voor uw bedrijf? Maak eenvoudig online een afspraak door onderstaande gegevens in te vullen. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.

Henk Paritius

Planning