Systeembeheer: Het verhaal van Ronald Wanders en John Horeman
Dit lijkt een heleboel tekst en dat is het eigenlijk ook wel, maar u gaat het op zeker herkennen...!
En wedden dat we hiermee een glimlach op uw gezicht kunnen toveren...?
Veel leesplezier toegewenst, het komt uit ons hart...!
De geschiedenis…
WH2A bestaat al ruim vijfentwintig jaar. Daardoor kunnen we gerust stellen dat we wel zo’n beetje alles hebben meegemaakt. We hebben immers samen ruim honderd mensjaren ervaring met netwerken, protocollen, programmering en beheer. Van de DEC PDP-11 met RSX-11M, de Z80 met CP/M en MP/M, de HP1000, de Wang VS, de HP9000 met HP-UX, de eerste IBM PC met PC-DOS, maar ook met SCO Unix, TheOs of QNX, gekoppeld met ArcNET aan een Netware fileserver “met wel 80MB diskruimte”, de eerste Windows ontwikkelingen, de eerste routers en switches. De één krijgt nog de koude rillingen, de ander kan niet meer stoppen met het ophalen van oude herinneringen. En dan nu…
Het heden…
Complexe systemen in nog complexere, soms internationale netwerken met supersnelle PC`s, workstations, file servers, print servers, database servers, mail servers, access servers, applicatie servers, terminal servers, Windows NT4, 98SE, 2000, XP, 2008. Linux met al z`n varianten, Apple’s, TCP/IP, internet, virussen en worms, hackers, firewalls, USB, Firewire, tunnels, Voice over IP, ADSL, Frame Relay, IPv6, thin clients, SQL, ODBC, scripting, C, C++, C#, Java, XML, Perl, PHP, VBA, shares, synchronisatie, Active Directory, X400 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dat doet ons ineens denken aan u…
De gebruiker…
Daar moet u allemaal maar verstand van hebben. Maar dat wilt u helemaal niet. U wilt gewoon een gelikte offerte maken voor een dikke Audi A6 met opties. U wilt gewoon een schadecalculatie maken en die doorsturen naar de verzekering. Gewoon uw boekhouding bijwerken. Gewoon een belastingaangifte voor uw klant maken. U wilt gewoon de benzinepompverkopen uitlezen. Gewoon geografische data analyseren, zodat u naar olie kunt gaan boren. U wilt gewoon een podium kunnen ontwerpen voor Sting, Eminem of Frans Bauer. Gewoon een vrachtwagen op pad kunnen sturen. U wilt gewoon een tandartsenpraktijk ontwerpen. Dat is toch niet teveel gevraagd…? Nee zou je zeggen, maar dan komen we bij…
De realiteit…
Dat kan niet zomaar. Daarvoor moet u software hebben. En PC’s. En een server met een “teepstriemer”, maar ook e-mail en dus internet. Maar het moet ook snel. En ook op de andere vestigingen. Dus u moet koppelen. U hebt al snel te maken met zo’n tien tot twintig leveranciers. En wat doen die…? Leveren en factureren. En dan…? Wijzen…! Naar elkaar of gekker nog, naar u…! “Nee hoor, dat ligt niet aan de software, dat ligt aan uw oude server...” Of: “Oh nee, dat draait niet op XP, u moet terug naar 2000...!”. “U heeft meer dan vijf gebruikers, sorry, dan moet u een SQL server hebben. Nee, die verkopen wij niet zèlf, u moet bij een ander zijn…!”. U wordt boos, u slaapt niet meer... U denkt, het is de hoogste tijd voor…
Een systeembeheerder…
Neefjes en nichtjes kunnen niet helpen. Die moeten naar school en het wordt te complex. Advertentie plaatsen. Maar ja, wat moet ie kunnen? Wat gaat ie verdienen? Hoe beoordeel je zo iemand? En dan komt ie, een CV, veel ervaring, 21 jaar, geeft de juiste antwoorden. Hij kent alle moeilijke woorden. U doet het. Hij moet even iets uitzoeken. Dit had hij nog nooit gezien. Had ie heel anders gedaan. Opnieuw investeren. Dan is het goed, hij kan ook niet alles weten. Hij moet op training, want dit is nieuw. Investeren. `t Is niet anders, daar moet je maar begrip voor hebben. Ondertussen al het nodige geld uitgegeven, nog geen stap verder. Nou wil ie ook nog een auto. Hij wordt ziek en dan opeens... Niets doet het meer. Iedereen zit stil. Receptie vol met klanten. U belt 'm thuis. Er wordt niet opgenomen. U overweegt in paniek uw neefje, maar die gaat stage lopen bij…
WH2A...!
Hij is door de selectie. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar da`s ons probleem, niet `t uwe. Bij ons gaat ie veel leren. Van de oude garde. Die nemen daar de tijd voor. Hebben zij straks meer tijd. Eerst z`n houding. Hij moet gaan meedenken. Met u en met ons. Minder verlegen. Strategisch opereren, consequenties. Hij loopt tegen de lamp, daar leert ie van. Hij is nog steeds ons probleem, niet `t uwe. Wat ie op school heeft geleerd is niet hoe wij vinden dat het moet. Hij wordt goed en een beetje arrogant. Als het maar leuk blijft, anders krijgt ie een klap in z`n nek. We willen `m houden. Hij gaat mee op project. Kijken hoe de klant eruit ziet. Hij krijgt z`n auto en gereedschap. U reageert, leuk jong, lekker snel. Praat tenminste duidelijk. Beter dan die vorige; tja dat kan ook wel `ns. Wij trots. Dat had anders kunnen lopen. Was het toch nog ons probleem, niet `t uwe.
De moraal van dit verhaal…
Wat hier allemaal is beschreven is vaak de werkelijkheid en dat weet u ook. Microsoft, Intel, Cisco, Exact, SAP, Unit4 maar ook systeembeheerders, blijven maar nieuwe versies verzinnen. Het wordt allemaal nog mooier, nog sneller, nog beter…! En ze zeggen allemaal dat het “downward compatible” is. Nou, vergeet dat maar. Maar wij vinden dat dat ons probleem is, niet `t uwe…! Wij kunnen en willen voortgang niet tegenhouden, maar we kunnen het wel voor u managen. Of noem `t relativeren, bufferen. Laat ons maar leren, opnieuw leren, meer leren, proberen, weer proberen. Maar dan wel bij ons op kantoor, niet bij u…! En als het dan werkt, dan kan het naar u. Als er dan iets is kunnen we helpen, want we kennen het al. En dat is nou waar wij onze...
Boterham
...mee verdienen. We verkopen kennis en ervaring. In de vorm van mensen en produkten. Al ruim 20 jaar jaar hebben we het voorrecht het vertrouwen te hebben van veel ondernemers. Want vertrouwen is waar alles om draait. Als er shit is zijn we er. Als we het fout doen lossen we het op. We communiceren met u, gewoon in het Nederlands. Zo simpel is `t. Bij ons wordt de telefoon altijd opgenomen. Ook op zaterdag en op zondag. Door mensen, nooit door machines. Wij wijzen nooit, wij lossen op. Wij zitten tussen u en die tien tot twintig leveranciers. We vragen daar een redelijk tarief voor. Net als de dokter, de garage, de schilder enz. Eenduidig. Geen formules, iedereen hetzelfde. En u weet waar u voor betaalt, dat staat op de factuur. Wat we gedaan hebben, wanneer, waarom, wie erom gevraagd heeft. We houden vinger aan de pols, we waarschuwen, we sturen. Kunt u weer verder... Terug naar uw core-business, werken aan uw toekomst...! Dus... u weet `t nu…
Systeembeheer…?
Daar zijn wij dus écht goed in…!